Danmarks befrielse 4. maj 1945


Arkiv: Ove Christiansen


Den fjerde maj er det 79 år siden, danskerne modtog budskabet om Danmarks befrielse for den tyske besættelse. Næste år fejrer vi 80-året.

Den 4. maj 1945 blev en helt særlig aften, hvor man stillede levende lys i vinduerne for at fejre Befrielsen og afslutningen på tyskernes mørklægning.

"... denne aften, den største aften..." 

Det var i mange år en tradition at sætte levende lys i vinduerne 4. maj om aftenen. " ... denne aften, den største aften for Jer derhjemme ..." sagde den danske nyhedsoplæser, Johs. G. Sørensen, som i BBC's udsendelse fra London blev den, der sendte ""Frihedsbudskabet" hjem til Danmark. Det blev "... den største aften" for alle danskere. Også for mig og min generation.

Men traditionen er næsten uddød. I mit eget boligkvarter er jeg den eneste. som gør det.

I Frankrig fejrer man Bastille-dagen; i USA fejrer man 4. juli; i begge tilfælde fejrer man en begivenhed, der ligger mere end 200 år tilbage i tid. Alle ved, hvorfor, man gør det, og dagen bliver fejret med stor festivitas.

På den baggrund er det underligt, at en begivenhed, der ligger mindre end 80 tilbage i tid, er i den grad gået i glemmebogen.

Det er på tide at genoplive traditionen med levende lys i vinduerne den 4. maj om aftenen.


Som mange i min generation er jeg vokset op i ekkoet af 2. verdenskrig og Nazi-Tysklands besættelse af Danmark.

Her kan du lytte til ekkoet: Ekkoer fra dengang,. 

BBC's udsendelser blev indledt af fire paukeslag, tre korte og et langt, hvilket var morsekoden or bogstavet "V", her for "Victory". Læs her den mere humoristiske forklaring på "V"'et.