To polske damer mindedes 5. maj

To polske damer mindedes 5. maj

Artiklen er modtaget 30.jun.2020 af Muriel Nilsson, datter af sygeplejerske fru Jensen fra Magleby, som deltog i behandlingen på Klintholm Søbad.

Under denne overskrift bragte Møns Tidende den 15. maj 1985 dette indlæg fra Stefani og Hanka.

STEGE - Blandt de 380 polske flygtninge, der den 5. maj 1945 kom ind til Klintholm havn, var Stefani og Hanka fra Warzawa. De har været på Møn i anledning af 40 års dagen, for at mindes den stærke oplevelse det var, og for at give udtryk for den taknemmelighed, de stadig føler.

   Damerne har boet hos venner, som de dengang fik, og har deltaget i de arrangementer, der har været holdt.

   De har tilsendt Møns Tidende et brev, hvori de skriver:

"Vi ønsker med dette besøg, at vise vor taknemmelighed imod alle de mennesker, som modtog os i Klintholm havn lørdag morgen den 5. maj 1945. Vi var ca. 380 udhungrede og meget syge fanger fra KZ-lejren Stutthof i Polen. Vi kom ind med en pram efter 12 dages sejltur uden mad og drikke. Kun havvandet i Østersøen var den eneste mulighed. Mange af vore kammerater døde undervejs, vi var omkring 1.000, da vi forlod Polen.

  Vi føler, at vi to, som fik lov til at rejse herop i år, må fortælle alle, hvad vi følte 5. maj 1945 og igen i år, nemlig en uendelig stor taknemlighed imod den danske frihedsbevægelse, Røde Kors og de læger, samt alle andre, der tog så storstilet imod os. Den varme omsorg der blev udvist, glemmer vi aldrig.

  Vi fik i den tid virkelige venner. En ven i nøden, er en ven for livet.

  Vi husker den jubel den morgen, hvor vi så et land med rød-hvide flag på alle flagstænger. Et frit land, - som modtog os. Tak, siger Stefani og Hanka, som nu er rejst hjem til Warzava igen, med friske minder om nogle dejlige dage i Danmark."

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

03.09 | 18:21

Where can I find one of these trailed harvesters and a user manual of this machine Dania 480/500?

...
14.08 | 16:16

Hej Thomas, Prøv www.mejetærsker.dk; webmaster, Steen Trampedach, har udgivet en bog om fabrikken. Prøv Søhøjlandets Landbrugsmuseum i Gjern. Jeg undersøger.

...
14.08 | 16:07

Hej Peter Thomsen
Prøv hjemmesiden www.mejetærsker.dk, der også rummer et afsnit om Dronningborg. Webmaster, Steen Trampedach, udgav 2020 år en stor bog om DM.

...
12.08 | 21:28

Hej jeg søger en instruktionsbog til min dronningborg great dane, har i mulighed for at hjælpe mig med af få fat i sådan en mvh Thomas

...
Du kan lide denne side